Základní škola a mateřská škola Toužim, p.o.

Neuvěřitelný výlet žáků ZŠ a MŠ Toužim, a to na Pražský hrad!

Slunečné počasí, dobrá nálada a jedinečný program – tak by se dal popsat nezapomenutelný výlet žáků ZŠ a MŠ Toužim na Pražský hrad. Tento výjimečný den nabídl dětem nejen prohlídku historických památek, ale i zážitky, na které budou dlouho vzpomínat.

Program začal exkluzivní prohlídkou královské hrobky, kde se žáci seznámili s historií českých králů a královen, kteří jsou na tomto posvátném místě uloženi. Paní učitelka Bukvářová nás provedla mezi majestátními sarkofágy a vyprávěla fascinující příběhy o vládě Karla IV. i dalších významných panovníků.

Následně žáci zavítali do chrámu svatého Víta, který je největší a nejvýznamnější katedrálou v České republice. Chrám je zároveň místem, kde probíhaly korunovace českých králů. V impozantním gotickém prostoru si děti prohlédly nádherné vitráže, majestátní interiér a také se dozvěděly více o významu svatého Víta pro českou historii. Atmosféra uvnitř chrámu byla pro děti nesmírně působivá. Prakticky po celou dobu měly děti v ruce mobilní telefony a fotily si každý detail katedrály.

Po této zastávce se žáci přesunuli na hlavní nádvoří Pražského hradu, kde sledovali výměnu hradní stráže, která se konala v pravé poledne. Díky čestnému místu, které měli rezervováno, si mohli užít nezapomenutelný pohled na tuto tradiční ceremonii. Bylo to něco, co ještě nikdy neviděli, a fascinovalo je precizní provedení celé výměny.

Následně se výprava vydala do Vladislavského sálu, jednoho z největších a nejimpozantnějších historických prostor v České republice. Tady se žáci dozvěděli o významu tohoto sálu, který kdysi sloužil k velkým slavnostem, korunovacím a rytířským turnajům. Krása gotických kleneb a monumentálnost prostoru v nich zanechaly hluboký dojem.

Další zastávkou byla malebná Zlatá ulička, známá pro své drobné barevné domky a tajemné kouzlo historie. Děti měly možnost prozkoumat malé obchůdky a nasát atmosféru místa, kde kdysi žili hradní řemeslníci a strážci.

Den byl zakončen volným rozchodem na Karlově mostě, kde si děti mohly užít výhled na Vltavu a krásy starobylé Prahy. Sluneční paprsky prosvětlovaly malebnou krajinu a žáci si užili tento moment plný radosti a pohody.

Celý výlet provázelo nádherné počasí, které podtrhovalo úžasnou atmosféru tohoto nezapomenutelného dne. Všichni účastníci se shodli, že takový výlet na Pražský hrad byl nejenom poučný, ale i mimořádně zábavný.

Tímto bychom chtěli poděkovat pracovníkům MAS Kraj živých vod, z.s. a Karlovarskému kraji, díky nimž se mohl výlet uskutečnit. Doprava na tuto akci byla financovaná z grantu Dr. Živoda, a tak se mohli účastnit všichni žáci naší školy. Děkujeme!

Obrázek1

Cestne misto pri vymene Hradni straze  Filozoficka fakulta  Karluv most  Katedrala sv. Vita