Základní škola a mateřská škola Toužim, p.o.

Znám své město - možná budu průvodcem

Projekt ,,Známe své město – možná budu průvodcem“ ukázal Toužim historickou. Prošli jsme a prohlédli si místa, kolem kterých chodíme často bez většího povšimnutí. V kostele Narození Panny Marie jsme viděli malovanou výzdobu, sochy, křížovou cestu a varhany. Dozvěděli jsme se informace o založení města Toužimi, o získání městských práv, výstavbě kostela, hradeb a zámku. Poté jsme se přesunuli na náměstí s morovým sloupem, kašnou a radnicí. Vysvětlili jsme si, k čemu sloužily a pak jsme se vydali do zámku. Prošli jsme si sklepení, nádvoří a půdu. Ukázali si prvky stavebních slohů, značku mistra kamenického vytesanou ve stavebním kameni či valenou klenbu ve sklepení. Také jsme si vysvětlili, co byla například černá kuchyně, věž donjon nebo tzv. prevét. Na nádvoří nás čekalo milé překvapení v podobě ovocné svačinky a pití. Posilnění vitamíny jsme vyrazili zpátky do školy. Po cestě jsme se ještě zastavili u bývalého domu městského sládka, na kterém se nám dochoval letopočet a znak. Na závěr vycházky jsme se zastavili u domu s věžními hodinami a prohlédli si erb na jeho fasádě.

Ve škole jsme si pomocí mapy a doprovodného textu prohlédli trasu vycházky a zodpověděli otázky, které se týkaly historie Toužimi, zámku a dalších míst ve městě.

Projekt se nám líbil, dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací z historie a prohlédli si místa, která nejsou běžně veřejnosti přístupná.