Základní škola a mateřská škola Toužim, p.o.

Nevřeň, Nela a netopýři

Dnešní vyučování mimo školu se odehrávalo v Nevřeni. Centrum Caolinum a kaolínový důl v Nevřeni nám byly školou. První hodinu jsme měli tělocvik - pořád do kopce. Druhou hodinu chemii - kaolínové zajímavosti, třetí hodinu fyzika - jak to všechno v takovém dole funguje, čtvrtou hodinu jsme měli matematiku - odhad výšky a hloubky, jednotky délky. Pátá hodina zpěv - v krásné kaolínové síni jsme si zazpívali, šestá hodina přírodopis - netopýři a ti druzí, sedmá hodina český /hornický/ jazyk, osmá hodina zase přírodopis - pod zemí můžete potkat nejen člověka, ale i spoustu živočichů a rostlin. Devátá hodina zase přírodopis - rostou houby. Desátá nám zatím odpadla - výtvarka, to až ve škole. Těšte se! Samozřejmě mezi učením jsme měli i přestávky, svačinky byly tentokrát opravdu vymazlené! Dnešní exkurze byla velmi vydařená, prostředí mimo školu nám svědčí. Každý si odnesl spoustu vědomostí i zážitků. Vědomostním testem jsme prošli bez problémů.

Dodatek: Káju určitě nic nezajede, Nela se ještě pořád bojí netopýrů, těch plastových také. Helma slušela všem, ale nosit na hlavě 8 hodin bychom jí nechtěli! Děkujeme za zajímavý a poučný výlet!

IMG 2546  IMG 2548  IMG 2552  IMG 2555  IMG 2579  IMG 2556  IMG 2583  IMG 2577                                    IMG 2549  IMG 2564  IMG 2576

Návštěva v kaolínovém dolu v Nevřeni

MAS Kraj živých vod, z.s. pro nás připravil exkurzi do unikátního kaolínového dolu v Nevřeni.

Při prohlídce dolu jsme se seznámili s historií těžby kaolinu - těžba v kaolinovém dole probíhala v letech 1870 až 1897, pak bylo technologické zařízení přesunuto do nedalekých Ledců. 
V dobách světových válek se zde byli místní obyvatelé připraveni skrývat před nájezdy armády (do dolu by se jich vešlo až 1 000 i s dobytkem). Než došlo k zasypání všech vstupů do dolu, dobrodruzi sem podnikali soukromé výpravy úzkou trubkou a vytvořili zde několik “uměleckých děl”.

 Dále jsme prošli jsme skrz chodby, které mají výšku až 12 metrů, trochu jsme se přikrčili
v nízkých chodbičkách a dozvěděli se spoustu dalších informací a zajímavostí, např. že
v Nevřeňském dole se natáčela pohádka Čertí brko, kvůli které byl vystavěn nový vchod, aby se sem filmaři dostali s veškerou svojí technikou.

A na zpáteční cestě jsme se prošli po naučné stezce, kde jsme se seznámili s životem pod zemí. Dozvěděli jsme se například, že u nás žije na 50 druhů žížal a 27 druhů netopýrů, krtek má až 150m dlouhé chodby a nejmenší mravenec měří 1,5 mm. V Centru Caolinum jsme si ještě v testu ověřili, kolik si toho pamatujeme a podrobné odměně zase zpátky domů.

Paní průvodkyně Adéla Honomichlová byla milá, vstřícná a velmi trpělivá při odpovídání
na naše všetečné otázky. Touto cestou bychom jí chtěli mnohokrát poděkovat.

Žáci a pedagogové ZŠ a MŠ Toužim